Gubbröra i kapprock

by Niklas

fillodegsblad
det gröna på purjolöken skuret
i tunna strimlor
smält smör
Gubbröra:
1 gul hackad lök
4 hårdkokta ägg
10–12 ansjovisfiléer
1 dl hackad dill
salt och svartpeppar
smält smör

Förväll purjolöksstrimlorna i vatten och ställ dem åt sidan till senare. Fräs löken i smör. Skiva äggen i en äggskärare, först på ena ledden, sedan på den andra. Hacka ansjovisfiléerna fint. Blanda alla ingredienser till gubbröran. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär fillodegen till fyrkanter i måttet 13 x 16 cm och pensla dem med smör. Lägg två fyrkanter ovanpå varandra. Lägg på en klick gubbröra och rulla ihop fillodegen från den ena kortsidan till en smällkaramell. Tryck ihop ändarna på degen runt fyllningen med fingrarna och knyt purjolöksstrimlor runt om. Lägg smällkaramellerna på en plåt med bakplåtspapper, pensla dem med smör och ställ in plåten i 200° varm ugn 10–12 minuter (ytan ska bli lätt gyllenbrun).

You may also like

Leave a Comment