Välkommen till vår blogg på www.alltgott.se och till vår facebooksida och instagramkonto
Tyvärr hinner vi inte med att uppdatera på alla ställen.
Vänlig hälsning
från oss
Välkommen till vår blogg på www.alltgott.se och till vår facebooksida och instagramkonto
Tyvärr hinner vi inte med att uppdatera på alla ställen.
Vänlig hälsning
från oss
Sara är gastronomen, livsnjutaren och den sprudlande glada idésprutan, som tillsammans med Vanja Franzén startade kommunikationsbyrån Foodism. Foodism smaksätter varumärken med hjälp av mat och dryck, en strålande idé då mat och dryck är de enda material, som stimulerar och aktiverar alla våra fem sinnen. Den 25 maj 2011 fick Foodism pris i idétävlingen MyMission11. Sara och Vanja har med andra ord kläckt Sveriges 2:a bästa affärsidé under år 2011.
Anita Zieme från Liarumsdalen, söder om Kristianstad är en kär samarbetspartner. Hon är känd som matkonstnären på Café Miro och åter sig de mest fantastiska uppdrag när det gäller att tolka konst och film i mat.
Hon berättade vid ett tillfälle att hon länge hade drömt om att få möjlighet att fotografera vackra kakor och desserter i den gamla silversmedjan i Kristianstad. Den självskrivne fotografen för uppdraget var Kimme Persson som driver sit företag Byrån i Kristianstad. Nedan ser du några bilder därifrån.
Har du liksom vi fallit totalt för kontrasten i bilderna mellan verkstaden och de skira bakverken, ljusinfallet och de underbara kakorna och desserterna, kan du få ditt lystmäte av Anitas skapelser och själv baka dem. Gå till TastyCards och beställa stora vykort med bild av Kimme och recept av Anita.
Artikel om Anitas matkonst i Kristianstadbladets lördagsbilaga
Ingmar Grönroos arbetar nu ensam i smedjan, som grundades på 1680-talet. Lyssna och titta på filmen för att få en god portion kulturhistoria och ta del av Ingmar Grönroos yrkesfilosofi. Sätt dig bekvämt till rätta och se till att du har en rejäl stund till förfogande, vi kan utlova en upplyftande stund.
Del 1 Silversmedjan i Kristianstad
Del 2 Silversmedjan i Kristianstad 2
Del 3 Silversmedjan i Kristianstad 3
Del 4 Silversmedjan i Kristianstad 4
1968 började Ingemar Grönroos som lärling på Silversmedjan i Kristianstad – en firma som funnits sedan 1680 och som då drevs av Ingemars far och farfar. Ett år senare går båda bort och Ingemar ärver smedjan vid 23 års ålder utan att egentligen ha hunnit lära sig yrket, men han ser inga andra alternativ än att försöka fortsätta verksamheten på egen hand.
Liv av silver berättar om den långa väg Ingemar vandrat i ett traditionstyngt yrke med få hopp om framtiden i en miljö fast förankrad i det förflutna.
Medverkande: Ingemar Grönroos, John Grönroos
Producenter: Eva Johansson och Ronny Jönsson, Regionmuseet Kristianstad
Produktion: Rutberg Media Filmproduktion
”Livet, viljan, möjligheterna” kom ut 2008 på münchmedia förlag.
Anders Anderssson, 83 år, gör debut som författare med självbiografin ”Livet, viljan, möjligheterna” på münchmedia förlag. Han berättar målande om sin ungdom, sina spännande resor och fantastiska möten och om sitt liv med konsten.
Anders är grisbonden och konstsamlaren som vägrar låta sin ålder hindra honom. Han lever fullt ut. Stannar aldrig upp eller saktar ner.
Han stora konstintresse föddes under en sommar på cykel genom Europa strax efter andra världskriget. Det resulterade i många resor till Paris och stora och omtalade konstutställningar i stallarna hemma på gården under 1970-talet. Vid uppnådd pensionsålder flyttade han till Provence och byggde en olivgård där han nu bor.
Korta utdrag ur boken:
”Dessa minnen är de absolut första från Ramstorp, när jag från sovrummet gick igenom matsalen och salongen och kom direkt in till farmors sängkammare. Hon var sjuk och sängliggande och uppe isängen satt jag och pratade. Jag gjorde säkert nytta som underhållare.”
”Där var inte städat sedan militärerna försvann för två år sedan. Och där var verkligen damm och smuts. Jag sopade upp ett gammalt kort som var bränt i ena hörnan. Ett gammalt citat. Kunde vara Shakespeare. Det var så intressant, så jag stoppade det i fickan. 20 år efter denna dag började jag mitt konstsamlande. Detta kort förstod jag bättre nu. Inramat och upphängt har det blivit mitt rättesnöre och livsfilosofi. Det har präglat mitt liv.”
”På kvällen var det svårt att räta ut fingrarna. Min far har lärt mig arbeta, och jag har trivts med denna sysselsättning. Det har gjort mig förnöjsam och tacksam för att min kropp har stått mig bi. Och vilken underbar känsla det är att få ett arbete gjort.”
”På kvällen hittade vi en liten kvarterskrog och jag fick uppleva det genuina Paris utanför turiststråken. Hennes säng var beställd för två och natten under takåsarna i Paris blev i verkligheten som i fantasin. Hon lärde mig att åldern har ingen betydelse. Det viktigaste är att vara intresserad av att ta till sig.”
”Och det finns gott vin, mina kära vänner. Chianti Classico är i regel gott, kan vara mycket gott. Grannvinet Brunello har rykte om sig att vara bättre. Uppe i Piemonte däremot hittar man Italiens bästa rödviner. Det tar endast tre timmar, så kom hit så kör vi dit!”
Titel: Livet, viljan, möjligheterna
Författare: Anders Andersson
Höjd: 225 mm
Antal sidor: 232 + 32 bildsidor
Linnetrådsinbunden hårdpärm
Förlag: münchmedia
Utgivning: september 2008
ISBN 978-91-633-2933-3
Chokladfabriken i Malmö, Bergsgatan 33, tisdagen den 23 september 2008 kl. 18.00.
Kom och se dokumentärfilmen
morbror Anders – det fungerar
. En film om Anders Andersson, den 83-årige konstsamlande lantbrukaren från Svalöv som vid uppnådd pensionsålder lämnar Sverige och flyttar till Frankrike. Där börjar han ett helt nytt liv som olivbonde. Ännu nyfiken och fortfarande fylld av drömmar och framtidsplaner. En man som vägrar låta sin omgivning eller sin ålder hindra honom från att våga leva. Och våga åldras.
Kvällen bjuder på filmvisning, mat & mingel, livemusik och överraskningar. Hör också Anders själv läsa ur sin rykande färska självbiografi: Livet, viljan, möjligheterna. Boken finns så klart till försäljning på festen.
filmskaparna anna bystedt & tommy boije
Är du morgonpigg och gillar att pyssla i köket är detta en perfekt bok för dig! Skulle du råka vara typen som gärna ligger kvar ”några minuter” extra i sängen och kanske inte tycker det är lika roligt att laga mat som att äta upp den, så är det ändå en idealisk bok även för dig. Många av recepten är enkla och går snabbt att tillaga och för de mer avancerade rätterna så finns det alltid genvägar (t.ex. färdiga alternativ i butiken eller att du har en partner som är morgonpigg).
Oavsett om du vill fixa frukosten själv eller köpa färdiga produkter så är boken tänkt att ge inspiration; något specifikt tema som faller dig i smaken just idag, eller vill du plocka godbitarna och göra din eget frukosttema? Våra förslag på frukostar är till för somriga, regniga, heta, snöiga eller soliga dagar och salta, syrliga, beska och söta smaklökar.
Det finns bara en regel att följa; njut av frukosten i lugn och ro! Och om du inte redan är förälskad i frukost på sängen, så är vår ambition att denna bok ska ändra på det.
Foto: Hanna Rickers Kompanik Recept: Elin Carleke
Restaurang Karl Johan
Karin Högberg, filmproducent och universitetsadjunkt som älskar att laga, äta och bjuda på mat. Får mycket av inspirationen till både bilder och recept under resor i framförallt Italien och Frankrike, men också från de bohuslänska klipporna där hon är född och uppvuxen. Hon gillar mat där råvarorna står i fokus och använder sig därför gärna av ekologiska råvaror.
Bagar Bengtsson är abetsnamnet på formförslaget där bilderna tagits av Klas Andersson. Formgivningen är gjord av Anneli Dennersten på Sjunde.
Anneli tog fram ett färgschema som går igenom i rubrikerna på de olika kapitlen och lät några kaffebönor och andra frilagda fröer och kryddor komma igen på en del uppslag.
Rubrikfärgen grönt har valts till sidor som ska vara neutrala. Inledningen på sidan har typograferats i kapitäler (stora bokstäver som inte är högre än höjden på små bokstäver utan staplar).
För att betona det personliga anslaget lades citat in på helsidor på några ställen i boken. I detta fall på en vänstersida. Högersidan i uppslaget är en bild på personerna som samtalar.
Bild på hela uppslaget på ingångssidan till nytt kapitel. Rubriken i den färg som tilldelats kapitlet och brödtexten kursiv för att betona det personliga tilltalet.
Receptsida med tydligt typograferade recept. Fyrkants indrag i brödtexten på stycken efter det första. Tunna linjer mellan ingredienserna för att underlätta läsningen.
Anita är konstnärinnan och matkreatören, som har en näst intill magisk förmåga att väva ihop historian med nuet och framtiden på ett intressant, nyskapande och genuint sätt. Gammal kunskap och visdom, om bland annat sambandet mellan kropp och själ, välbefinnande och hälsa, samt ett liv och leverne i balans, levereras på ett sätt, som inte bara är djupt berörande och vackert, utan också talar till dagens tidspressade, socialt nätverkande och visionärt framtidsinriktade människa.