Vår nya kokbok utkommer snart …

by Niklas

Örter och smaker från Österlen

Det tog en halv timme att få smeten vit och fluffig när Eva Olssons mors moster hjälpte sin farmor vispa sockerkaka, och receptet innehöll tio ägg. Nu har receptet på lavendelsockerkakan och många andra favoriter samlats i kokboken ”Örter och smaker från Österlen”.


– Att göra en egen kokbok och få krydda med kuriosa är väl allas dröm, säger Eva, och när vi kom i kontakt med münchmedia väcktes tanken att det inte är omöjligt.
På släktgården Länsmansbostället i Köpingebro odlas örtkryddor, anordnas föreläsningar och kryddfältsvandringar. Eva guidar bland örterna och berättar om gammal folktro, huskurer, ger matlagningstips och mycket annat. Under stor del av året står bussar med vetgiriga besökare parkerade på gården redan en stund före öppningsdags. Och när lavendelfälten blommar tror man sig förflyttad till Provence.

– Att odla på våra breddgrader ger mycket smak- och aromrika kryddor eftersom dagarna under växtsäsongen är långa och ljusa och klimatet milt, säger Eva Olsson, som tillsammans med sin man Olle driver örtodlingen.

Från mors mormors handskrivna receptbok med vaxdukspärm har Eva hämtat receptet på örtskorporna som också valts ut till kokboken. Att krydda dem med citronverbena blir friskt och gott, lavendel är klassiskt, timjan och grovhackad mörk choklad överraskande liksom stött anis eller koriander. Och den självskrivna skånska äppelkakan kryddar Eva med pepparmynta och stötta korianderfrön. Det går inte att ta miste på hennes engagemang och matglädje och det smittande skrattet är bara det värt resan till Köpingebro.

Örter och smaker från Österlen
Kokbok med recept på allt från drycker, smårätter och varmrätter till desserter, kakor och bröd. Personligt skrivna recept blandat med kuriosa, oväntade kombinationer av kryddörter och råd kring smaksättning med mera. Eva på kryddgården Österlenkryddor delar med sig av sin gedigna receptskatt och sitt kunnande om kryddörter.

Författare: Eva Olsson
Foto: Eva Olsson
Spiralbunden, 104 s
Höjd bok: 205 mm
Ca 48 recept, ca 90 färgbilder
Kokboken säljs även i handgjord presentlåda med tre provrör med kryddor.
Förlag: münchmedia
Utgivningsdag 8 november 2008

0 0 votes
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x