Tänk efter vem du skriver för
Var personlig
Tänk efter vilket budskapet är
Hur ska informationen struktureras
Din kokbok innehåller:
Omslag
Titel
Ev dedikation
Titelsida
Tryckortsida (placeras först eller sist i boken)
Förord
Ev innehållsförteckning ämnesvis ev med kapitelindelning
Förkortningar
Inledning
Omväxlande kapitelsida och receptsidor
Ev register alfabetiskt
Efterord
Baksidestext
Hur ska jag skriva
Tänk gärna på omslaget under arbetets gång
Förordet bör berätta vad du vill med boken, vem den vänder sig till
Inledningen beskriver hur det är tänkt att boken ska användas
Innehållsförteckningen skrivs när innehållet planerats klart och alfabetiseras av oss till korrekturet
Ha ev förkortningslista i åtanke under tiden du skriver
Tänk över kapitelindelningen från början
Sätt korta och tydliga rubriker på kapitlen
Försök att hela tiden tänka på vem du skriver för och håll en enhetlig ton. Bestäm om du vill tilltala läsaren du eller om du vill skriva i man-form, eller kanske neutralt med uppmaningar.
Ex
Sedan tillsätter du löken.
Sedan tillsätter man löken.
Tillsätt löken.
Jag rekommenderar det sistnämnda.
Hur vill du lägga upp recepten?
En lista över ingredienserna och förklaring på hur de ska förberedas i den löpande texten eller en lista över ingredienserna där det framgår hur de ska förberedas
Ex
1 gul lök
Hacka löken fint och tillsätt den
eller
1 gul lök, fint hackad
Tillsätt löken
Skriv enkelt och klart
Ta upp ingredienserna i listan i den ordning de tillsätts till rätten. Huvudingrediensen placeras dock ofta överst.
Skrivråd
Skriv ska, inte skall
Skilj mellan det korta bindestrecket – och det långa tankstrecket –
Tankstreck (ctrl + bindestreck på numeriska tangentbordet) används i betydelsen ”till”
100–150 g utan mellanslag före och efter
Skriv ½ ¾ osv
Sätt inte punkt efter förkortningar
kg, g, nr, dl, cl, l, tsk, msk och så vidare.
Skriv helst ut förkortningar i löpande text.
Gör inga indrag eller tabbar i texten.
Tryck bara Enter för nytt stycke. Skriv för övrigt texten i en följd.
Framhäv inte texten med kursiv eller fet stil i Word.
Leverans av text och bild
Numrera recepten och ge tillhörande bilder samma nummer så blir det lättare att matcha recept och bild
Bilderna bör vara i eps eller tif och ha minst 300 dpi:s upplösning i sidans format. Bilderna ska vara sparade i RGB-färgrymd.
Upphovsrätt
Använd enbart text och bild som du själv har upphovsrätt till.
Copyright: © författarens namn och münchmedia ab, 2008
Om du inte själv skrivit texterna måste det finnas ett tillstånd att få använda dem.
Marknadsföring
Boken marknadsförs med pressmeddelande och bilder på vårt konto på www.newsdesk.se
(gå gärna in och sök på ”Gastros kök – gourmetmat för unga kockar” för att se vilken genomslagskraft det får.
Vi distribuerar pliktexemplar av boken till universitetsbiblioteken samt skickar böcker till Bibliotekstjänst för recension
Friex skickas till presskontakter
Vi anmäler boken till tävlingen svensk måltidslitteratur i Grythyttan (förbehåll för att den ska vara tryckt före sista anmälningsdatum)
Boken läggs in för beställning av alla bokhandlar på Bokrondellen
Boken läggs in i vår webbshop och presenteras på vår hemsida