Böckernas förkortade livslängd och kan vi göra något åt saken?

by Ingrid

Bloggen Bokbabbel snubblade jag över i dag när jag sökte på böckers livslängd. Läser du gamla böcker eller krävs det nyutgivet för att du över huvud taget ska titta åt en bok? Kanske är det dags att tänka om!

Böckernas förkortade livslängd och kan vi göra något åt saken? | Bokbabbel.

Jag diskuterade böckers aktualitet med  Kinna på Klefstad förlag i dag eftersom hon givit ut två riktigt läckra kokböcker som nu har ett par åt på nacken, men inte desto mindre är högaktuella. Hon bad mig motivera varför jag tycker att hennes böcker håller – för det gör de. Det är ju själva grejen med att dokumentera gamla recept.

Så här skrev jag: ”Är det inte härligt när känsla och budskap går hand i hand? Kinnas kokböcker bygger på recept från vaxduksböcker med tummade sidor och slitna pärmar från fem generationers kvinnor. Att Kinnas kulturgärning att samla, tillaga, fotografera och dokumentera de gamla släktrecepten i bokform skulle ha så kort aktualitet som ett år, den normala livslängden för en bok idag, rimmar illa. Recepten från mormors skafferi och berså är tvärtom aktuellare än någonsin och intresset kommer att öka – hur många vaxduksböcker finns egentligen bevarade? Fem generationers livslängd vore inte för mycket begärt!”

0 0 votes
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x