Mörkt ölbröd

Fick en hel del i en öppnad 5-litersdunk öl över efter vårt trevliga öppna hus på trettondagen. Eftersom Niklas använder öl som degvätska när han bakar bröd med jäst, tänkte jag att det kommer säkert att bli bra i det här brödet också (som jag tillfälligtvis hade allt hemma till). Jag tog helt enkelt öl i stället för yoghurt. Det blev SÅ gott

Mörkt fruktbröd

Läckert mörkt bröd med mycket smak. Ska helst ätas nygräddat. Blanda alla torra ingredienser.
Blanda i sirap, russin, nötter och frukt och till sist yoghurten. Rör så lite som möjligt till en klumpfri deg.
Fyll degen i formar som klätts med bakplåtspapper. Grädda bröden i 175° varm ugn i ca 1 1/2 timme.
Brödet ska kännas torrt vid prov med sticka.

330 g (ca 6 dl) grahamsmjöl
100 g (ca 2 dl) fint rågmjöl
300 g (ca 5 dl) vetemjöl
1 tsk salt
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 1/2 tsk bikarbonat
2 dl sirap
1 dl russin som blötlagts 10 minuter i kallt vatten
1 dl valnötskärnor
1 dl torkade aprikoser eller dadlar
1 liter naturell yoghurt eller filmjölk

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of