Krydda din egen snaps

by Ingrid

evas örter på flaska med visor low

Evas örter på flaska – krydda ditt brännvin själv

I Evas värld får du smaka på alla årstiderna. Våren med sina späda primörer utgör början. Och under sommaren hinner vi knappt med: ”Köksbänken fylls med burkar och flaskor. Ner åker blommor, bär och blad.” I Evas örter på flaska bjuds vi på välkomponerade smakupplevelser, inget lämnas åt slumpen! Boken är en hyllning till konsten att själv krydda sitt brännvin.

Går det att känna doften av vår? Ja, i min värld av örter kan man till och med stoppa sommaren på flaska. När du kryddar din egen snaps och likör med de örter, bär och frukter som kan plockas just nu, kan du verkligen smaka på årstiderna. Låt vårens nässelsoppa få sällskap av nässelsnaps eller klorofyllbomb och servera höstens lammgryta tillsammans med päronsnaps med rosmarin, säger Eva.

I boken inspirerar hon till nya tillfällen att dricka snaps. Varför inte servera snaps också till desserten? Hallonsnaps med rosmarin är ett spännande alternativ till dessertvin när den serveras till glass med hallonsås. Kaffekalasen har fått en renässans och till hembakade kakor ska det naturligtvis vara hemgjord likör!
Boken är indelad i årstider för att du lätt ska finna vad som är bäst att samla just nu. Smakerna väcker också minnena. Du kommer att minnas i vilken glänta du plockade björnbären förra hösten och vem du skördade malörten tillsammans med i somras. Till snapsarna och likörerna kan de visor som medföljer boken och som specialskrivits till flera av recepten sjungas.

Tidigt i våras gjorde vi på münchmedia ett besök hos Eva Olsson på Österlenkryddor för att planera Evas senaste bokprojekt Evas örter på flaska. Inombords satt jag och bubblade jag av idéer. I bilen på väg hem tog jag upp idén om snapsvisor i boken. Hon föreslog att jag skulle skriva två visor på prov. Jag sjöng in dem på datorn och vi skickade ljudfiler och texter till Eva. Eva tyckte att nyskrivna snapsvisor var ett strålande förslag. Niklas Münch föreslog den finurligt vikta foldern och Eva har själv tagit de vackra bilderna. Snaps- och likörvisor är således ett resultat av ett gott teamarbete i en öppen och kreativ miljö.
Alice Alvinstedt som skrivit texterna till snaps- och likövisorna.

Författare: Eva Olsson
Bilder: Eva Olsson
Vistexter: Alice Alvinstedt
Antal sidor: 96, wire-O-bunden
Bokens höjd: 205 mm
Ca 39 recept, ca 80 färgbilder.
Boken kan även fås i handgjord presentlåda med snapskryddor.
Förlag: münchmedia
Utgivningsdag: 11 november 2011
isbn 978-91-978512-2-0

Eva Olsson har tidigare utkommit med ”Örter och smaker från Österlen” och ”Lavendel på Österlen” på münchmedia förlag.

0 0 votes
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x