När Niklas var i Australien och vi hälsade på åt vi den godaste desserten som finns. Tycker jag.
Dadelkaka
250 g färska dadlar
2,5 dl vatten
0,75 dl brun rom
100 g sultanasrussin
1 tsk bikarbonat
125 g mjukt smör
150 g (1,75 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g (3,25 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kolasås:
150 g smör
200 g (3 dl) råsocker
2,5 dl vispgrädde
Blanda urkärnade och hackade färska
dadlar, vatten, brun rom och sultanasrussin i en kastrull
och låt allt koka upp. Tillsätt bikarbonat (blandningen
kommer att skumma och bli vit) och låt kallna.
Vispa smör med strösocker och vaniljsocker tills det
blir vitt och pösigt och tillsätt äggen, ett i taget, under
fortsatt vispning. Tillsätt dadlar och russin med vätskan
samt vetemjölet blandat med 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper och grädda
i 180° i 45 min. Skeda över en tredjedel av kolasåsen och
grädda 20 min till, eventuellt under aluminiumfolie.
Servera med kolasås.
Kolasås: Blanda smör, råsocker och vispgrädde och låt
det koka samman till en tjock sås.
Tips: Rör inte i kolasåsen hela tiden och tillsätt en klick smör till sist.