Har ni någon gång upptäckt ett litet stavfel eller ett faktafel i en i övrigt påkostad och intressant bok och plötsligt känt att ni tappat intresset en smula?
På bokförlag är man oerhört noga med att försöka fånga upp alla typer av fel som kan uppkomma under en produktion. Man kontrollerar i flera led och tar hjälp av flera olika personer. Även på ett mindre förlag som münchmedia. Både hängslen och livrem med andra ord. Kanske även ett litet, extra gummiband, för säkerhets skull?
Texten kontrolleras först i ordbehandlingsprogrammet. Man rättar språk, grammatik, stavning samt stil och ton. Rättelser sker direkt i manuset. Man kommunicerar ofta med författaren med hjälp av de inbyggda funktioner som visar ändringar eller ändringsförslag i Word. Det är väldigt smidigt.
När layouten börjar ta form läggs texten in i den. När utskrift görs uppstår ett märkligt fenomen. Med ett papper i handen upptäcker man plötsligt fel, som man tidigare missat på datorskärmen och det är nu som den riktiga korrekturen eller ”korren” sker hos oss.
Första gången jag skulle korrekturläsa, ritade jag pilar och skrev direkt mellan raderna på papperet. Ja, jag förstod ju så väl vad jag menade, men Ingrid, som skulle göra rättelserna tyckte inte att det var lika solklart. Då fick jag lära mig att använda korrekturtecken i stället. Dessa påminner om när min lärare i grundskolan rättade mina uppsatser i svenska och de underlättar kommunikationen kring korrekturändringar.
Vad ska kontrolleras i ett korrektur? Ja, det är mycket, bland annat:
- Språket
- Tonen
- Stilen
- Stavningen
- Avstavningar
- Skiljetecken
- Mellanslag
- Faktainnehåll
- Förkortningar
- Enheter
- Sid- och bildhänvisningar
- Sidnumreringen
- Att man är konsekvent gällande typografi och tecken
Nu senast var vi tre personer, som noga hade gått igenom en bok. Kvalitetsmedvetna Ingrid kontrollerade ytterligare en gång och upptäckte en felstavad rubrik. Det var precis som om vi alla hade koncentrerat oss så mycket på den stora textmassan i liten stil att vi förbisåg felet i stor stil. Det är då man inser att man aldrig kan vara för noggrann, i alla fall inte inom förlagsbranschen. Böcker är riktiga kvalitetsprodukter, som det ligger oerhört mycket arbete bakom.
Jag önskar dig därför mycket nöje med läsningen när du nästa gång får en sådan kvalitetsprodukt i handen.
För hjälp vid korrekturläsning:
Språkrådet