juloHembakat skriver i nr 4 2012 om den ekologiska söta kryddblandningen Kakmonstret

Kakmonstret från Herbaria i Hembakat nr 4 2012

Läckra recept och bilder från TastyCards finns med i tidningen iHyllies nr 2 2012, foto Klas Andersson, recept Ingrid Münch

TastyCards i iHYllie nr 2 2012

I Expressens bilaga Mitt kök den 6 juni presenteras den söta kryddblandningen Mysgubben för läsarna

Expressens bilaga med tips om Mysgubben

Lisa Lundqvists läckra recept och bilder från TastyCards finns med i tidningen iHyllies nr 3 2011

Lisa Lundqvist från TastyCards

GastroNord  2012 Besöksliv, f d Restauratören lottar ut Gastros kök – gourmetmat för unga kockar till mässbesökare

I nr 8 2012 rekommenderar I Form om flera av Herbarias kryddor

Sara Westerlins läckra recept och bilder från TastyCards finns med i tidningen iHyllies nr 3 2011

Sara Westerlins TastyCards recept

I nr 2 2011 av tidningen IHyllie finns Randi Måhls bilder och läckra recept från TastyCards med på en helsida

20120102 Recension av Evas örter på flaska, Bibliotekstjänst

I Evas örter på flaska kryddas brännvin och likör under vår till vinter. Vårtid kryddas snapsen med nässla eller myskmadra, sommartid oftast med frukter och bär, under hösten med exempelvis hasselnöt och päron och till vintern givetvis med akvavitörter, saffran, slånbär. Goda råd om spritbas, dragningstider, sockermängder och lagring bjuder författaren på, liksom rikligt med tips om passande mat och sammanhang. Insprängt i texterna finns reflektioner över såväl ingrediensernas härkomst som betraktelser över natur- och vänskapsupplevelser iskördandets och avnjutandets tecken. Ringbunden praktisk pärm, medföljande litet sånghäfte med nyskrivna texter till klassiska melodier, och vackert, personligt foto – all omsorg har lagts ned på att göra en njutningsfylld bok för alla som kan tänka sig att krydda eget brännvin.

Av Christian Olsson, lektör på Bibliotekstjänst

I nr 4 2011 i tidningen iHyllie, stadsdelstidning Malmö, finns recept av Heléne Halvardsson med på en helsida

Press Lavendel på Österlen

Sydsvenskan 25 juli 2010
Text av: Annika Ågren
Foto: Annika Ågren

Ystad Allehanda 17 juli 2010
Text av: Oskar Forsberg
Foto: Mark Hanlon

Skånska Dagbladet 2 aug 2010
Text av: André Jönsson
Foto: André Jönsson

Grobar 2010
Text av: Julia Andersson

grobar_hemsida

Odla.nu 2010
Text av: Sylvia Svensson
Bild av: Bernt Svensson

odla_hemsida

Bloggat om Lavendel på Österlen, exempel

Odla.nu
Vi tre & trädgård
Grobar.se
My Eden Finlands bästa trädgårdsblogg 2009
Gourmetodling & kökshemligheter
Tankar från trädgårdsmästaren
Med fingrarna i jorden
Trädgårdsflow
Hjärtat mittSusie på stjärnarveJaskan puutarha Jaska’s Garden
The Greenhouse and portager in Tyra’s gardenMarias trädgård

Press Livet, viljan, möjligheterna

PRO Studiecirkel
Våren 2009
Livet, viljan, möjligheterna
Studiecirkel för medlemmar i Pensionärernas riksorganisation på café Lyckan i Malmö.

Februari 2009
MILA-mässan
Vi ställde ut på MILA lantbruksmässa i Malmö.

Blogging om Morbror Anders!

Lantmästaren
Nummer 5, november 2008
Omslag + 2 sidor
Artikel skriven av Agneta Lilliehök
”Det kom ett mail till redaktionen om en filmpremiär i Malmö. Det fanns bara en liten detalj i mailet som gjorde att jag inte raderade det med en gång, filmen handlade om en lantmästare… Tänk er en svinbonde från Svalöv vars stora intresse är konst …”

15 oktober 2008
Morbror Anders i Kanal Lokal – för andra gången!
Nytt inlsag om Morbror Anders i Kanal Lokal! Skånepatrullen

Skånska Dagbladet
27 september 2008
Omslag + 2 sidor
Artikel skriven av Jennie Larsson
Foto: Ulf Johansson Webartikel
”En resa med Morbror Anders genom livet … I sin självbiografi delar Anders Andersson med sig av detaljer från hela sitt händelserika liv. Från Ramstorp där han föddes till Provence där han bott nästan 20 år, har han nystat fram berättelser som tyder på både ett liv och ett minne utöver det vanliga.”

Skånska Dagbladet
24 september 2008
En halvsida
Artikel skriven av Christer Nilsson
”Till vimmelpartyt på Chokladfabriken var 400 inbjudna. Det var premiär för dokumentären om hans liv: Morbror Anders – det fungerar. I samband med filmen av Anna Bystedt och Tommy Boije, Malmö, sålde och signerade Anders Andersson även sin självbiografi Livet, viljan, möjligheterna.”

Helsingborgs Dagblad HD
22 september 2008
1 sida
Artikel skriven av Henrik Halvarson

webartikel HD
”Ser du fram emot filmpremiären?
– Visst det ska bli spännande … Filmen handlar ju om de tre, fyra senaste åren av mitt liv. I boken skriver jag om hela mitt liv. Där ger jag tips till unga människor att de ska börja tänka på sin pensionering tidigt. Det gäller att ha ett intresse som man kan ägna sig åt när man slutat jobba.”

Lokaltidningen Landskrona Svalöv
September 2008
”Radioproducent Anna Bystedt hade länge hört talas om morbror Anders innan hon bestämde sig för att göra en film om honom.
– Anders bjöd direkt in mig och Tommy Boije som jag hade kontaktat angående filmprojektet. Vi fick bo i hans hus och det var början på en fantastisk vänskap, berättar Anna.”

Svt Sydnytt
22 september 2008
”Han bytte skånska grisar mot franska oliver … Men allt är inte sagt med en film. Anders är precis klar med sin självbiografi, 250 sidor om att våga åldras och om att bygga luftslott.
– Det är ju det sköna. Att bygga luftslott. Man kanske inte når ända fram, men man kommer framåt. Och då är man nöjd, säger han.”

Morbror Anders i Kanal Lokal!Anna Bystedt och Ingrid Münch pratade i Kanal Lokal om filmen.(Kanal Lokal existerar inte sedan mars 2009)

Skånska Dagbladet16 juli 2008
1 sida
Artikel skriven av Eva-Pia Wenger
”En radiopratare och en bonde från Svalöv möttes för två år sedan. Resultatet blev en stark vänskap och en dokumentärfilm om att bli gammal … Anders Andersson gjorde sig känd i hela Sverige när han startade ett galleri parallellt med sin svinuppfödning…” Det pratas om filmen & boken”Härligheter enligt Erika” har skrivit om förväntningarna kring Anders självbiografi och dokumentären!

Press Örter och smaker från Österlen

Hem ljuva hem
Nr 7 2009
Text av Karl Dietrich Bühler och Ulrika Lindhagen
Foto: Karl Dietrich Bühler
Artikel om kryddväxter, anläggning av en kryddträdgård och skötsel och skörd av växterna. Merparten av bilderna är från Österlenkryddor. ”I närheten av gården breder tusentals orangefärgade ringblommor ut sig mot gulblommande dill, som företaget odlar för att skörda frön i slutet av september.”

ICA-kuriren
Nr 27-28 2009
Artikel skriven av Anette Sievers
Foto: Annika Christensen
Artikel om lavendel där bl a Österlenkryddor presenteras. ”Den som varit i Provence i juni och sett lavendelfälten glömmer det aldrig. Vill du se synen på lite närmare håll kan du ta dig till Österlenkryddor i Köpingebro norr om Ystad. Där finns ett stort fält med lavendel som börjar blomma i början av juli.”

Gourmet
Nummer 6 2009
Foto: Eva Olsson
”Det är inte var dag man vandrar i meterhöga fält av dill. Hos Österlenkryddor i Köpingebro kan besökaren få utlopp för dessa lustar under den en timme långa Kryddfältsvandringen.”

Den i Danmark välrenommerade siten och mat- och trädgårdsmagasinet Isabellas anordnar en resa till Sveriges Provence, nämligen Österlenkryddor.”Upplev den fantastiska synen av blommande lavendel, ringblommor och vallmor hos Österlenkryddor i Skåne. Vid besöket finns möjlighet att köpa bl a kryddor och teer.”

På Österlen
Nummer 1 2009
Artikel skriven av Inga Lill Högberg
Foto: Eva Olsson
”Förutom mängder av frestande recept på mat, bröd, efterrätter, drycker och kakor bjuder Eva på tips för fotbad med örter och lär ut hur man gör en doftande lavendelkorg.”

Vi i villa
4 April 2009
Betyg 5,0
”Boktips: Örter och smaker från Österlen – en personlig bok med annorlunda recept från en släktgård utanför Ystad.”

Allt om Mat
Nummer 5 2009
Boktips
Artikel skriven av Anne-Charlotte Eriksson”Till vardags odlar Eva Olsson örter i skånska Köpingebro.
I denna fina lilla bok med egna bilder har hon samlat sina erfarenheter i text och bild. På förföriskt vackra uppslag får vi ta del av över 40 recept …”

allt_om_mat_osterlen

Magasinet Skåne
Nummer 2 2009
6 sidor
Artikel skriven av Ulrika Grönlund
Foto: Eva Olsson
”Magasinet Skåne bjuder på några väldoftande smakprov … bak i boken återfinns en inspirerande sammanställning av smaksättningar…”

magasinet_skane_osterlen_1

Eva från Österlenkryddor i radio 102.6

Bokrecension av Sylvia Svensson på odla.nu”
Egentligen är detta en kokbok, men också en ack så vacker örtabok! Man kan nästan känna doften från det blåa lavendelfältet och höra surret av tusentals flitiga bin! … Eva Olsson har tagit gamla familjerecept och experimenterat med läckra och oväntade blandningar av örter.”

Sydsvenskan
23 november 2008
Bokpresentation
Artikel skriven av Ulf Sundberg
Foto: Eva Olsson
”Den som vill lära sig mer om olika örter bör ta en titt på Eva Olsson bok … I boken berättar Eva hur hon och familjen jobbar med örter på Österlenkryddor, hur du själv lyckas med odlingen och hur de bäst används…”

sydsvenskan-osterlen

Ystads Allehanda
8 november 2008
Halv sida
Artikel skriven av Rebecka Erntell
Foto: Mark Hanlon
”Österlenkryddor började som ett odlingsexperiment. Nu ges deras kokbok ut med drycker, varmrätter och bakverk med örter … Eva Olsson ser boken som en naturlig förlängning av verksamheten.”

ystad_allehanda_2_1

Nov 2008
Vi gör julgåvan personlig och unik
En bild från kokboken Örter och smaker från Österlen kan tryckas med din personliga julhälsning och fästas på sidan före titelsidan. Rekommendera ett recept ur boken och be kunden återkoppla om rätten blev uppskattad. En rosett på ett av kryddrören i ”din” färg är ett annat sätt att visa att du bryr dig och lägger ner hjärta och engagemang i valet av gåva. Det värmer mottagaren och ger samtalsämne under julhelgen.

Skånskan
3 november 2008
En spalt
Artikel skriven av Kjell Magnusson
”Ofta får man frågor om de olika kryddorna och vad de kan användas till. Många har ju egna kryddor hemma i trädgården och är lite osäkra på hur de ska användas. Därför tänkte jag att någon gång ska jag skriva ner mina bästa recept … Att få göra en egen kokbok och få krydda med kuriosa är väl allas dröm, säger Eva Olsson …”

skanskan_skane_runt

ROSY – Idéer och inspiration …
Nr 4 2008
6 sidor
Artikel skriven av Gabriella Dahlman
”Luften dallrar i hettan över det gigantiska fältet av doftande lavendel. Man skulle kunna tro att det är Provence men icke, det är en vanlig åker på skånska Österlen … På de stora ägorna finns bland annat 7000 lavendelbuskar av sorten Munstead.”

rosie_osterlen_1

Press Gastros kök – gourmetmat  för unga kockar

Restauratören – nyhetstidning om hotell och restaurang
Nummer 29 2008
Bild på omslag + 2,5 sidor
Artikel skriven av Elin Aarflot, Katja Alexandersson och Daniel Hirsch
Foto: Elin Aarflot och Daniel Hirsch
”Små gäster tar plats på krogen … Med risk för att låta präktig har vi ändå ett visst ansvar för morgondagens restauranggäster, att de inte växer upp i skolmats- och snabbmatsträsket, säger Per Dahlberg krögare på Gastros. Kurserna har gett mycket glädje. De har också vaskat fram talangfulla tjejer och killar som valt att gå köksvägen.”

Laga Lätt
Nummer 2 2008
2 sidor
Artikel skriven av Anna Kågström
Foto: Per Magnus Persson
”Spisarna fräser, marängerna jäser i ugnen och ett helt gäng lyckliga matlagare far runt i köket. På finkrogen Gastro i Helsingborg har man i sju år ordnat kurser i matlagning för barn och unga … Det är mycket roligare att laga sådan här mat, med nya smaker, än pannkakor eller spagetti och köttfärssås på hemkunskapen… ”

Helsingborgs Dagblad
20 oktober 2007
Bild på omslag + 2 sidor
Artikel skriven av Marika Rasmusson
Foto: Mats Roslund
”Små kockars matlust blev en kokbok … Boken bygger på matlagningskurser för barn och ungdomar på restaurang Gastro … Det är barn som gjort alla rätterna, med handledning av vuxna. Tanken med boken är att den ska inspirera hemma, eller på hemkunskapslektionerna på skolorna.”

Allt för barn.se
”Gastros kök ­ gourmetmat för unga kockar är en familjekokbok som innehåller, sju menyer, en kockskola och många råd för hur små och stora kockar kan lyckas i köket.Per Dahlberg, källarmästare på Gastro, brinner för god och näringsrik mat av närproducerade råvaror.”

Metrobloggen.se Erikas kök
”Boken har rent underbara uppslag med foto av Fredrik Segerfalk. Den är informativ och lustfyllt pedagogisk och ökar därmed intresset för matlagning. Den innehåller inte mindre än sju fantastiska menyer. Vad sägs om Crêpes fyllda med hummersmaksatt räk- och champinjonstuvning till förrätt och duxelle- och tomatöverbakad fläskytterfilé med färskpotatiskompott, gröna bönor och kall tomatsås till huvudrätt? Menyn avslutas med en HÄRLIG vit chokladpannacotta med jordgubbs- och rabarberkompott.”

Artikel och tävling om matlagningskurser och böcker Barnsemester.se

Maj 2008
Nu har Bibliotekstjänsts recension av Gastros kök – gourmetmat för unga kockar kommit
Kokboken Gastros kök – gourmetmat för unga kockar bygger på Gastros ”Barn i köket”-kurser, matlagningskurser för barn i åldrarna 7-15 år och är en verklig pärla!
Flerfaldigt prisbelönte källarmästaren Per Dahlberg driver Gastro i Helsingborg och vill med sina trerättersmenyer inspirera barn att laga mat, experimentera med smaker och fina råvaror samt umgås i köket. Boken inleds med Dahlbergs brev till föräldrar, följt av ett receptregister och ett uppslag med menyerna. Sedan får de unga kockarna ta del av köksmästare Karl Bengtssons fem bästa råd och därpå ett uppslag kallat Kockskolan.

Fredrik Segerfalks bildserier är informativa och hans menyfoton synnerligen aptitretande. Köksmästarens tips inför varje meny lär ut handgrepp, förklarar arbetsgång och uttryck och inbjuder till variation och experiment. Detta är en i allra bästa mening fin familjebok!
Lektör Anna Fridén för BTJ-häftet

Restauranger och storkök
Nr 3/08 Text av Lena Ilkjaer
”Du får också priset för ditt arbete med barn och ungdomar, varför började du med det? Det är alltid roligt att förmedla bra mat till barn. Hos oss får de göra rätt avancerade grejer som att stycka kycklingar och filea fisk…”

Svenska Dagbladet – Min helg
Nummer 7, november-december 2007
Boktips
Artikel skriven av Joanna Drevinger
”Gastros kök – gourmetmat för unga kockar är en fin och ambitiös kokbok för barn …
Nu finns boken med sju menyer och en lite kockskola som kan vara lärorik för både stora och små barn.”

Sydsvenskan
11 november 2007
2 sidor
Artikel skriven av Ulf Sundberg Foto: Hussein El-Alawi
”Under en helg i restaurangköket får barnen laga till en trerättersmiddag för femtio personer. Resultatet är så bra att Per Dahlberg och hans kockar nu gett ut en bok om gourmetmat för unga kockar … För några hundra kronor får barnen tillbringa en helg i köket och allt avslutas med att de tillreder middagen för allas familjer och släktingar.” http://matmarre.blogspot.com http://annesfood.blogspot.com http://kinnasblogg.blogspot.com

Presentation av Soffmys med varma drycker

Presentation Soffmys med varma drycker