Livet, viljan, möjligheterna

”Livet, viljan, möjligheterna” kom ut 2008 på münchmedia förlag.

Anders Anderssson, 83 år, gör debut som författare med självbiografin ”Livet, viljan, möjligheterna” på münchmedia förlag. Han berättar målande om sin ungdom, sina spännande resor och fantastiska möten och om sitt liv med konsten.

Anders är grisbonden och konstsamlaren som vägrar låta sin ålder hindra honom. Han lever fullt ut. Stannar aldrig upp eller saktar ner.

Han stora konstintresse föddes under en sommar på cykel genom Europa strax efter andra världskriget. Det resulterade i många resor till Paris och stora och omtalade konstutställningar i stallarna hemma på gården under 1970-talet. Vid uppnådd pensionsålder flyttade han till Provence och byggde en olivgård där han nu bor.

Se filmklippet om Anders Andersson liv: Morbror Anders – det fungerar, Anders Andersson Anna Bystedt

Korta utdrag ur boken:

”Dessa minnen är de absolut första från Ramstorp, när jag från sovrummet gick igenom matsalen och salongen och kom direkt in till farmors sängkammare. Hon var sjuk och sängliggande och uppe isängen satt jag och pratade. Jag gjorde säkert nytta som underhållare.”

”Där var inte städat sedan militärerna försvann för två år sedan. Och där var verkligen damm och smuts. Jag sopade upp ett gammalt kort som var bränt i ena hörnan. Ett gammalt citat. Kunde vara Shakespeare. Det var så intressant, så jag stoppade det i fickan. 20 år efter denna dag började jag mitt konstsamlande. Detta kort förstod jag bättre nu. Inramat och upphängt har det blivit mitt rättesnöre och livsfilosofi. Det har präglat mitt liv.”

”På kvällen var det svårt att räta ut fingrarna. Min far har lärt mig arbeta, och jag har trivts med denna sysselsättning. Det har gjort mig förnöjsam och tacksam för att min kropp har stått mig bi. Och vilken underbar känsla det är att få ett arbete gjort.”

”På kvällen hittade vi en liten kvarterskrog och jag fick uppleva det genuina Paris utanför turiststråken. Hennes säng var beställd för två och natten under takåsarna i Paris blev i verkligheten som i fantasin. Hon lärde mig att åldern har ingen betydelse. Det viktigaste är att vara intresserad av att ta till sig.”

”Och det finns gott vin, mina kära vänner. Chianti Classico är i regel gott, kan vara mycket gott. Grannvinet Brunello har rykte om sig att vara bättre. Uppe i Piemonte däremot hittar man Italiens bästa rödviner. Det tar endast tre timmar, så kom hit så kör vi dit!”

Titel: Livet, viljan, möjligheterna
Författare: Anders Andersson
Höjd: 225 mm
Antal sidor: 232 + 32 bildsidor
Linnetrådsinbunden hårdpärm
Förlag: münchmedia
Utgivning: september 2008
ISBN 978-91-633-2933-3

 Välkommen till en fest för livet!

Chokladfabriken i Malmö, Bergsgatan 33, tisdagen den 23 september 2008 kl. 18.00.

Kom och se dokumentärfilmen

morbror Anders – det fungerar

. En film om Anders Andersson, den 83-årige konstsamlande lantbrukaren från Svalöv som vid uppnådd pensionsålder lämnar Sverige och flyttar till Frankrike. Där börjar han ett helt nytt liv som olivbonde. Ännu nyfiken och fortfarande fylld av drömmar och framtidsplaner. En man som vägrar låta sin omgivning eller sin ålder hindra honom från att våga leva. Och våga åldras.

Kvällen bjuder på filmvisning, mat & mingel, livemusik och överraskningar. Hör också Anders själv läsa ur sin rykande färska självbiografi: Livet, viljan, möjligheterna. Boken finns så klart till försäljning på festen.
filmskaparna anna bystedt & tommy boije