Gastros kök – gourmetmat för unga kockar

Gastros kök – gourmetmat för unga kockar i handgjord presentlåda

Nu släpper Gastro kokboken som ger både smaklökar och kockar glädjefnatt! Kokboken med gourmetmat för både små och stora kockar. Kokboken som både kommer förbättra middagarna och samvaron i var familj. Restaurang Gastros matlagningskurser för barn är fulltecknade varje termin. När de nu väljer att dela med sig av skratten, kunskapen och recepten i form av en bok är varje sida viktig.

– Vi valde att göra en bok för att visa att vi tar barnens intresse för matlagning på allvar. Vi vill ge dem redskap i form av bra recept och tron på sig själva, säger källarmästare Per Dahlberg.

När Ingrid Münch, som står bakom  kokboken, och fotografen Fredrik Segerfalk, klev in i köket på Gastro den första fotodagen var det inte annat än att de var lite nervösa. Det här kan gå åt pipan. 15 barn i ett restaurangkök. Brännskador, gråt och tandagnisslan. Vidbränd sås, rinnande glass och glas i kras. En timme senare hade värmen från stekbordet, ångan från kastrullerna och barnens glittrande ögon svept bort varje uns av skepsis.

Ju fler kockar desto härligare familjemiddag

Köket fylldes av små, proffsiga kockar med en entusiasm och koncentration man får leta efter. Gourmeter på en meter som står i kö med potatisskalaren för att börja förvandlingen av en säck potatis till potatispuré. Små fingrar som tålmodigt klär av fem kilo räkor. Pyttesmå pannor i veck för att se till att glassmeten håller exakt rätt temperatur när den tas från spisen. Och senare på dagen visar köksmästaren Kalle Bengtsson pedagogiskt hur man gör konst av potatispuré. Kring glassmaskinen samlas sedan en parad av teskedar när den färdiga vaniljglassen väller ut i stora tråg. Här skall det avsmakas!

Matlagningskurserna för barn i restaurangköket är i högsta grad på riktigt. Vid lunchtid dag två har dessa fantastiska ungar kreerat och serverat en trerätters gourmetmåltid för femtio personer (föräldrar och syskon) och det är hjärtevärmande att se deras ansikten stråla av stolthet. Ju yngre kockar, desto roligare soppa.

– Vi har kört de här kurserna i sju år nu, och intresset blir bara större. Barnen får laga lättlagad mat som de kan klara av hemma, men också svårare rätter som vårrullar, cannelloni och sufflé, säger Per Dahlberg, källarmästaer på Gastro i Helsingborg.

Efter fem fotodagar med fotografens linser i grytorna hade vi ett bildmaterial som var enormt. Till slut blev det över 100 inspirerande bilder som visar hur man gör i köket och hur de färdiglagade rätterna kan presenteras på tallriken, så att även ögat får sitt.

Gastros kök – gourmetmat för unga kockar innehåller, förutom sju menyer, även en kockskola (visste du vad det innebär att plocka kryddörter?) och många råd för hur små och stora kockar kan lyckas i köket.

– Jag tycker det är viktigt med bra redskap. Det är jättepraktiskt med en digital våg och en bra kniv är ett måste. Sedan tycker jag man skall använda smör, standardmjölk och grädde, precis som i restaurangköket, för smakens skull. Ät i stället mindre mellan måltiderna och byt ut fredagschipsen, säger Kalle Bengtsson, köksmästare på Gastro.

Per Dahlberg, källarmästare på Gastro, brinner för god och näringsrik mat av närproducerade råvaror. Med kortare väg till bordet blir alla glada; bonden, grönsaksodlaren och familjen. Så stäng av teven, knäpp av datorn och umgås kring spisen – och ät sedan både länge och väl. På så vis lär vi oss att varva ner, samtidigt som vi får möjlighet att prata med barnen om hälsa, miljö och smak.

”Jag vill visa att gourmetmat är något barn kan vara med och laga och till stora delar klara av på egen hand. Uppmuntra dem att använda fantasin i köket, våga prova nya smaker och experientera! Umgås kring maten! Matlagning handlar minst lika mycket om samvaro och utbyte som smak.”

Per Dahlberg har drivit restaurang Gastro i Helsingborg sedan 1998.

Foto: Fredrik Segerfalk


2008-03-31
Dementi från Leo Blond om fiskpinnarna
Att få lära sig jobba med proffsiga redskap och laga mat till föräldrar och syskon – det ingår i Barn i köket-kurserna på restaurang Gastro i Helsingborg. I ett tidigare pressmeddelande har vi återgett en intervju med barn, däribland Leo Blond 10 år, som lärt sig laga mat av köksmästare Karl Bengtssons i Gastros kök.

Leo Blond dementerar på det bestämdaste att han i intervjun skulle ha sagt att köpta fiskpinnar är godare än de han tillsammans med de andra barnen på Gastros matlagningskurs lagade från grunden av fiskfilén.
Intervjuaren (undertecknad) som troligtvis hör illa tar på sig hela ansvaret för missuppfattningen, men är samtidigt glad att äkta mat lagad från grunden vinner över halvfabrikat.

2008-03-10
Barn lär sig laga mat på gourmetkrog
Att få lära sig jobba med proffsiga redskap och laga mat till föräldrar och syskon – det ingår i Barn i köket-kurserna på restaurang Gastro i Helsingborg. Det roligaste med matlagning är den där känslan att man gör något gott, det tycker i alla fall Jakob Andersson, som gillar att laga mat tillsammans med sin mamma. Både Leo och Jakob var med när kokboken Gastros kök – gourmetmat för unga kockar fotograferades.

Några korta frågor till Leo och Jakob som gått på Barn i köket-kurs på Gastro i Helsingborg:

Leo Blond 10 år
Har du lagat någon maträtt ur kokboken Gastros kök?
– Jag har lagat fiskpinnarna, det var enkelt. Det var lätt att följa receptet.

Gjorde du det ensam eller tillsammans med någon i familjen?
– Jag fick hjälp av mamma. Fiskpinnarna blev inte så goda som de man köper.

Vill du gå på fler kurser på Gastro?
– Kanske, det är ganska kul att laga mat.

Jakob Andersson 11 år
Har du lagat någon maträtt ur kokboken Gastros kök?
– Vi har lagat pizzan och chokladkrämen med ananas. Det blev jättegott.

Gjorde du det ensam eller tillsammans med någon i familjen?
– Mamma hjälpte till, men det var lätt att följa receptet. Mormor har också lagat mat
ur boken. Jag hjälper alltid till att laga mat hemma när vi ska ha spagetti carbonara.

Vad tycker du om kokboken?
– Jag tycker att det är lätt att laga mat och tycker att kokboken är bra.
Det allra bästa med boken är att man själv kan skriva in egna recept i slutet.

Vill du gå på fler kurser på Gastro?
– Ja kanske.

Vad är roligast med att laga mat?
– Det roligaste med matlagning är den där härliga känslan att man gör något gott.

2008-03-10
Karl Bengtsson har tilldelats Skåneländska Gastronomiska Akademiens Mårtenspris 2008
Köksmästare Karl Bengtsson på restaurang Gastro i Helsingborg är en av 18 personer och företag som i år belönas av Skåneländska Gastronomiska Akademien för förtjänstfulla insatser för gastronomins spridning. Karl Bengtsson får Mårtenspriset med motiveringen ”för kokkonst av högsta klass och framgångsrik pedagogisk gärning”.

Grattis till Mårtenspriset från Skåneländska Gastronomiska Akademien. Hur känns det att bli uppmärksammad?

– Det är så nytt att jag inte vet så mycket ännu om vad det innebär. Men det känns väldigt bra att få ett erkännande för hårt arbete.

Motiveringen för priset lyder: ”för kokkonst av högsta klass och framgångsrik pedagogisk gärning”. Hur tror du Akademiens tänkt?
– Jag har arbetat med Gastros Barn i köket-kurser och vår kokbok Gastros kök – gourmetmat för unga kockar och under fem år undervisat på en KY-utbildning för kockar. Dessutom har vi matlagningskvällar för vuxna på Gastro.

När kommer priset att utdelas?
– Den 18 april på Akademiens årsfest på Grand Hotel i Lund.

Kommer du att vara med på mässor eller andra evenemang framöver?
– Som expertkock på Viktväktarna kommer jag i vår att vara med på ett arrangemang på Niklas restaurang i Stockholm och visa experimentell matlagning. Kristin Kaspersson kommer att vara konferencier.

Karl Bengtsson köksmästare på Gastro mottog 2008 Skåneländska Gastronomiska Akademiens Mårtenspris för sina insatser för barn i köket och kokboken Gastros kök – gourmetmat för unga kockar. Klicka för att komma till Gastronomiska Akademins hemsida.

2008-03-10
Varför fick münchmedia förtroendet att ge ut Gastros kokbok för unga kockar?
Ett tips om att Gastro var föregångare när det gäller matlagningskurser för barn var starten på samarbetet mellan Ingrid Münch, münchmedia och Per Dahlberg, restaurang Gastro i Helsingborg. Båda tyckte att det saknades en kokbok där man tog barns intresse för matlagning på allvar. De böcker som fanns på marknaden beskrev oftast hur man snabbt gör mackor, mellanmål och smoothies.

Innebar det mycket arbete för ert företag?
– Nej! Visst tog det tid för köksmästaren att vara med på möten. All fotografering skedde på kursdagarna, så det tog inga extra resurser i anspråk. Men jag förstår att Ingrid lagt ner ett mycket stort arbete. Skulle man själv ha gjort det hade det varit alltför mycket.

Hade ni tidigare tänkt tanken att ge ut en företagsspecifik bok?
– Ja visst, vilken restaurang har inte gjort det?

Hur har projektledningen under produktionstiden fungerat?
– Bra, arbetet har hela tiden drivits vidare till nästa steg av Ingrid och vi har haft en produktionsplan att följa.

Har det inneburit något för er verksamhet med matlagningskurser för barn att ni nu gjort en kokbok för unga kockar?
– Ja helt klart, intresset för oss har blivit märkbart större. Vi får telefonsamtal och mail nästan varje dag. Och vår köksmästare Karl Bengtsson har tilldelats Skåneländska Gastronomiska Akademiens Mårtenspris för ”kokkonst av högsta klass och framgångsrik pedagogisk gärning”.

Hur har medarbetarna upplevt arbetet med boken?
– De har tyckt att det varit skoj.
Upplever du att münchmedia har haft ett genuint intresse av att projektet skulle bli lyckat?
– Ja, absolut.

Finns det något som du hade önskat varit annorlunda i samarbetet?
– Nej, egentligen inte. Det optimala hade naturligtvis varit att inte behöva ta något eget ekonomiskt ansvar. Men allt som har med barn att göra kan sättas på good will-kontot.

Motsvarade den levererade boken era förväntningar?
– Javisst.

Vilken respons har ni fått på boken?
– Mycket positiv respons, nästan dagliga kontakter.

Har ni fått någon medial uppmärksamhet kring bokutgivningen?
– Ja artiklar och omnämnaden i Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, TV4 Öresund, radiokanalen 102.6, Svenska Dagbladet, mattidningen Laga Lätt, olika bloggar m fl. Och sökresultaten för oss på internet har förbättrats mycket. All information, bilder och korta videoklipp ligger i münchmedias pressrum på Newsdesk på internet.

Vilken respons har ni fått på presentlådan som boken ligger i?
– Positivt mottagande. Det är en snygg presentation av boken och det är roligt att barnen har kunnat få sin egen bild på lådans lock. Den är dock troligen inte viktig som försäljningsargument.

Vilket mottagande har de personliga bilderna på presentlådans lock fått?
– Föräldrar och barn har tyckt att det är skoj med bild på det egna barnet på lådans lock.

Hur marknadsför ni för övrigt Gastro?
– Med annonser i Helsingborgs Dagblad, via hemsidan och genom pressomnämnanden som t ex krogtester.

Har produktionspriset för boken varit relevant?
– Ja, jag fattar att det kostar med mindre upplagor och att det krävs en mycket stor arbetsinsats, och att det också krävt en portion ideellt arbete från Ingrids sida.

Skulle du rekommendera andra företag att skapa en egen kokbok med münchmedia som samarbetspartner?
– Ja, absolut jag har fullt förtroende för Ingrid.

2007-12-17
Färgsprakande skräddarsydda kokböcker för små och stora matälskare

Restaurang Gastro i Helsingborg har under hösten fått välförtjänt publicitet för sin kokbok som bygger på matlagningskurserna ”Barn i köket” och är utgiven i samarbete med münchmedia ab. TV4 Öresund, Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet med flera har hittills uppmärksammat kokboken ”Gastros kök – gourmetmat för unga kockar” som kommer i en handgjord presentlåda.

– Vi skapar skräddarsydda kokböcker i nära samarbete med våra kunder. Eftersom varje upplaga är unik blir varje bok exklusiv, säger Ingrid Münch på münchmedia ab, vi erbjuder en paketlösning från idé till produktion och marknadsföring.

Beställningarna från små och större företag som väljer att ge sina anställda och kunder en unik julgåva, och från butiker som vill sälja Gastros kök – gourmetmat för unga kockar kommer dagligen till münchmedia ab. Dessutom börjar privatpersoner hitta till den nya web shopen münchmedias kökskonster.

– På munchmedia.se finns förutom web shopen nu också korta dokumentärfilmer med tillhörande recept från Gastros kök. Ett kul koncept som är under utveckling, berättar Ingrid Münch.

En kokbok från münchmedia är inte bara en vacker present som kommer pryda sin plats i många år, den är ett tillskott till ett sundare liv och roligare middagar. Och som grädde på moset; varje gång den används går en tanke till den generöse givaren.
Några exempel på företag som ser fördelar med att ta köksvägen till sina kunders hjärta: Välrenommerad livsmedelsgrossist, högklassigt vitvaruföretag som fått en diskret logotype på lådan, konsultverksamhet med hjärtat på rätta stället, växtodlare som önskar God Jul med en personlig bild, matbutik som bara vill ge sina anställda det bästa, advokatbyrå som älskar mat, ett par läckra designbutiker med flera.

Alla de barn som gått på ”Barn i köket”-kurs, och vars föräldrar beställt ”Gastros kök – gourmetmat för unga kockar” med bild på sitt barn i kockmössa kommer att kunna ge mormor och morfar, farmor och farfar en mycket uppskattad julklapp i år.
”Med en kokbok tar du köksvägen till läsarens hjärta.”
Vill du också ha din kunds intresse som i en liten ask? Bokstavligt talat? münchmedia kan hjälpa dig.

Vi skapar skräddarsydda kokböcker på olika teman. ”Gastros kök – gourmetmat för unga kockar” är årets julklapp till alla som vill umgås med familjen kring spisen. En unik och personlig gåva som skänker glädje i många år.

2007-09-26
Nu släpper Gastro kokboken som ger både
smaklökar och kockar glädjefnatt!
Kokboken med gourmetmat för både små och stora kockar. Kokboken som både kommer förbättra middagarna och samvaron i var familj. Välkommen till Gastro på releaseparty den 13 oktober mellan 12 och 14 och hämta ditt recensionsexemplar. Vi bjuder på smakprov ur boken. Bokstavligt talat. Din inträdesbiljett är en ros!
Restaurang Gastros matlagningskurser för barn är fulltecknade varje termin. När de nu väljer att dela med sig av skratten, kunskapen och recepten i form av en bok är varje sida viktig.

– Vi valde att göra en bok för att visa att vi tar barnens intresse för matlagning på allvar. Vi vill ge dem redskap i form av bra recept och tron på sig själva, säger källarmästare Per Dahlberg.

När Ingrid Münch, som står bakom kokboken, och fotografen Fredrik Segerfalk, klev in i köket på Gastro den första fotodagen var det inte annat än att de var lite nervösa. Det här kan gå åt pipan. 15 barn i ett restaurangkök. Brännskador, gråt och tandagnisslan. Vidbränd sås, rinnande glass och glas i kras.

En timme senare hade värmen från stekbordet, ångan från kastrullerna och barnens glittrande ögon svept bort varje uns av skepsis. Köket fylldes av små, proffsiga kockar med en entusiasm och koncentration man får leta efter.

Gourmeter på en meter som står i kö med potatisskalaren för att börja förvandlingen av en säck potatis till potatispuré. Små fingrar som tålmodigt klär av fem kilo räkor. Pyttesmå pannor i veck för att se till att glassmeten håller exakt rätt temperatur när den tas från spisen. Och senare på dagen visar köksmästaren Kalle Bengtsson pedagogiskt hur man gör konst av potatispuré. Kring glassmaskinen samlas sedan en parad av teskedar när den färdiga vaniljglassen väller ut i stora tråg. Här skall det avsmakas! Matlagningskurserna för barn i restaurangköket är i högsta grad på riktigt.

Vid lunchtid dag två har dessa fantastiska ungar kreerat och serverat en trerätters gourmetmåltid för femtio personer (föräldrar och syskon) och det är hjärtevärmande att se deras ansikten stråla av stolthet. Ju yngre kockar, desto roligare soppa.

– Vi har kört de här kurserna i sju år nu, och intresset blir bara större. Barnen får laga lättlagad mat som de kan klara av hemma, men också svårare rätter som vårrullar, cannelloni och sufflé, säger Per Dahlberg.

Efter fem fotodagar med fotografens linser i grytorna hade vi ett bildmaterial som var enormt. Till slut blev det över 100 inspirerande bilder som visar hur man gör i köket och hur de färdiglagade rätterna kan presenteras på tallriken, så att även ögat får sitt. Boken innehåller, förutom sju hela menyer, även en kockskola (visste du vad det innebär att plocka kryddörter?) och många råd för hur små och stora kockar kan lyckas i köket.

– Jag tycker det är viktigt med bra redskap. Det är praktiskt med en digital våg och en bra kniv är ett måste. Sedan tycker jag man skall använda smör, standardmjölk och grädde, precis som i restaurangköket, för smakens skull. Ät i stället mindre mellan måltiderna och byt ut fredagschipsen, säger Kalle Bengtsson, köksmästare på Gastro.

Per Dahlberg, källarmästare på Gastro, brinner för god och näringsrik mat av närproducerade råvaror. Med kortare väg till bordet blir alla glada; bonden, grönsaksodlaren och familjen.
Så stäng av teven, knäpp av datorn och umgås kring spisen – och ät sedan både länge och väl. På så vis lär vi oss att varva ner, samtidigt som vi får möjlighet att prata med barnen om hälsa, miljö och smak.

Presentation till Förlagssystem och Bokrondellen
som säljer våra böcker till bokhandeln
Per Dahlberg har drivit restaurang Gastro www.gastro.nu i Helsingborg sedan 1998. Gastro innehar svensk mästarklass i White Guide och har utnämnts till Guldkrog av Sveriges Bästa Bord. Per Dahlberg och restaurang Gastro har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Guldmedalj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur och köksmästare Karl Bengtsson tilldelades våren 2008 Skåneländska Gastronomiska Akademiens Mårtenspris för sitt arbete med barn.
Titel: Gastros kök – gourmetmat för unga kockar
Författare: Karl Bengtsson, Per Dahlberg
Medarbetare: Ingrid Münch (red.) Fredrik Segerfalk (foto)
Antal sidor: 64, 118 färgbilder
Bandtyp: Linnetrådsbunden hårdpärm
Förlag: münchmedia
Upplaga: Originalupplaga
Språk: Svenska
ISBN 978-91-633-1192-5
Utgivningsår: 2007

Restaurang Gastro
Per Dahlberg har drivit restaurang Gastro www.gastro.nu i Helsingborg sedan 1998. Gastro innehar svensk mästarklass i White Guide och har utnämnts till Guldkrog av Sveriges Bästa Bord. Gastro ligger även bland topplaceringarna på Dagens Industris kroglista, di.se/krogtoppen. Per Dahlberg och restaurang Gastro har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Guldmedalj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur. Per Dahlberg driver också bistron Dahlberg i Hotell Helsingborgs lokaler. På sommarhalvåret även trädgårdscafét i Fredriksdals museer och trädgårdar.

En egen kokbok är allas dröm
Våren 2007 bestämde sig Per Dahlberg och Gastro för att tillsammans med münchmedia dokumentera sina uppskattade matlagningskurser i en familjekokbok.
Gastros kurser började i mitten på maj, då var det 7-11-åringarnas tur att lära sig matlagningens ädla konst. Jag och fotografen Fredrik Segerfalk var på plats. Det var jätteroligt att se barnens entusiasm, det stod faktiskt på kö med potatisskalarna när kocken kastade upp en säck potatis på köksbänken. Vilket äventyr det här kommer att bli tyckte både Fredrik och jag.