Matkonst där silvret formas

by Niklas

Anita Zieme från Liarumsdalen, söder om Kristianstad är en kär samarbetspartner. Hon är känd som matkonstnären på Café Miro och åter sig de mest fantastiska uppdrag när det gäller att tolka konst och film i mat.

Hon berättade vid ett tillfälle att hon länge hade drömt om att få möjlighet att fotografera vackra kakor och desserter i den gamla silversmedjan i Kristianstad. Den självskrivne fotografen för uppdraget var Kimme Persson som driver sit företag Byrån i Kristianstad.  Nedan ser du några bilder  därifrån.

Har du liksom vi fallit totalt för kontrasten i bilderna mellan verkstaden och de skira bakverken, ljusinfallet och de underbara kakorna och desserterna, kan du få ditt lystmäte av Anitas skapelser och själv baka dem. Gå till TastyCards och beställa stora vykort med bild av Kimme och recept av Anita.

Artikel om Anitas matkonst i Kristianstadbladets lördagsbilaga

Dokumentation av silversmedjans historia

Ingmar Grönroos arbetar nu ensam i smedjan, som grundades på 1680-talet. Lyssna och titta på filmen för att få en god portion kulturhistoria och ta del av Ingmar Grönroos yrkesfilosofi. Sätt dig bekvämt till rätta och se till att du har en rejäl stund till förfogande, vi kan utlova en upplyftande stund.

Del 1 Silversmedjan i Kristianstad

Del 2 Silversmedjan i Kristianstad 2

Del 3 Silversmedjan i Kristianstad 3

Del 4 Silversmedjan i Kristianstad 4

1968 började Ingemar Grönroos som lärling på Silversmedjan i Kristianstad – en firma som funnits sedan 1680 och som då drevs av Ingemars far och farfar. Ett år senare går båda bort och Ingemar ärver smedjan vid 23 års ålder utan att egentligen ha hunnit lära sig yrket, men han ser inga andra alternativ än att försöka fortsätta verksamheten på egen hand.
Liv av silver berättar om den långa väg Ingemar vandrat i ett traditionstyngt yrke med få hopp om framtiden i en miljö fast förankrad i det förflutna.

Medverkande: Ingemar Grönroos, John Grönroos
Producenter: Eva Johansson och Ronny Jönsson, Regionmuseet Kristianstad
Produktion: Rutberg Media Filmproduktion

0 0 votes
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x